gedachten worden gedaan rondom de dingen
deels duidelijk deels aangeduid
maar geen zal er daadwerkelijk winnen

lucebert

maandag 31 maart 2008

tijdig uit-reksel van de muliera mystica




Dit ochtendlijke werkstukje dien je eigenlijk wat groter te zien, zoals hier: http://www.vilt.net/nkdee/grotext.jsp.

En zelfs daar moet je goed zitten pieren voor het begint te werken, zo het al werkt. Bij mij werkt het, maar ik ben dan ook krankjorum genoeg.

Wat de afbeelding hier doormaakt, in de video, is een verschuiving. Het afgebeeld schift, is letterlijk geschift.

Het ene stadium a verschilt in niets van het volgende stadium A. De lijnen zijn wat hogerop geschoven, da's alles.

Nu: nee. Want doordat het a-stadium zichtbaar blijft bij het verschijnen van het stadium A, komt het gepercipieerde los van haar cognitieve duiding. Er wordt een wig gedreven in de waarnemingsstrategie van ons brein. De lijntjes, hoe grotesk, vaag, onbegrijpelijk en onduidbaar ook, komen los van hun samenhang, de samenhang lost op maar duikt effen later terug op in het volgende stadium.

Maar ondertussen heeft de onderbreking een verwoestende uitwerking op de mogelijkheid tot het waarnemen van de samenhang ( hoe grotesk etc ook) .

Zou dit ook werken bij een 'gewone' afbeelding? wellicht wel, maar daar zou de herkenbaarheid van de afbeelding onmiddellijk in de weg zitten. Daar klinkt het dan eerder dof van 'ha een auto hé een outo ha daar is de auto weer'. Zo meppen we er dagelijks duizenden dood met onze nood aan efficientie.

Hier heb je een afbeelding die sowieso elke uitgesproken redelijke duiding afwijst, de ontkoppeling van de coderingsvorm met het gecodeerde is daar wél denkbaar.
Het is ons gegund uit de bol te gaan. En dat doen we dan ook graag.

Wat daarmee gezegd is? Niet dadelijk iets dat u uit uw zetel zal schudden van loutere wereldschokkerigheid: de waanzin is binnen elk redelijk denkend individu een aanvaardde en beproefde waarnemingsstrategie. Het zotte zit ons allemaal in & achter de ogen. En de schrik ervoor is niet de schrik voor het vreemde buiten, maar voor het innerlijke monstertje.

Geen opmerkingen: